Vitaby Kyrkby Mejeri

Välkomna att smaka av följande:

 

Filbunke – Är som det låter tillverkad direkt i bunken. Vi använder vår lågpastöriserade mjölk och en mjölksyra som ger en härligt söt och syrlig smak. Grädden ligger som ett lock på ytan, rör ner den i filen som då blir krämig och mjuk, eller njut den som den är.

 

Mjölk – ”Den godaste mjölk vi har smakat”, är en återkommande recension.

 

Grädde – Att få till en riktig grädde med rätt fetthalt är en svår konst.

 

Créme Fraiche – Har man väl smakat en hemmagjord créme fraiche är det svårt att gå tillbaka till den traditionella.

 

Smör – Står och syras i flera dagar med ljuvligt resultat.

 

Mozzarella, grillost och en liten mjuk kittost – Kommer lagom till sommaren 2017.

 

En tidig soluppgång över Vitaby kyrkbys böljande backar på Österlen är en syn som består. Här grundades kyrkan på 1100-talet vid den uråldriga och livskraftiga Vitabykällan. Jorden på gården strax nedanför kyrkklockan har brukats av samma släkt i över nio generationer. Nuförtiden är det mjölkbonden Anders som ser till att kossorna får allt de behöver, och odlar deras vinterfoder på de kuperade åkrarna nedåt havet.

 

De 70 mjölkförande Holsteinkorna betar av det friska gräset som knappast blir grönare än just här, djuren lever ute halva året och på vintern rör de sig fritt inne i lagården. De dricker av det svala källvattnet som är en del i förklaringen till varför gårdens mjölk blir så god.

 

Att det skulle bli mejeri av allt en dag stod kanske skrivet i stjärnorna. Eller åtminstone i den lokala historieskrivningen. Cecilias mormor hette Hulda Rask och arbetade som ung på Södra Mellby mejeri. Där lärde hon sig tillverka lokala ostar och tog kunskapen med sig hem när småbarnslivet kallade. Minnena av hemmagjord filmjölk och smör och ganska syrliga och rätt salta ostar lever ännu kvar i familjen. Barnbarnet Cecilia har alltid älskat ost och drömt om att förädla sina egna favoriter av gårdens mjölk.

 

Första tiden kommer hon koncentrera sig på färska produkter som fil, grädde och créme fraiche. Hon har också återskapat mormor Huldas filbunke som har en syrlig friskhet utöver det vanliga. Till sommaren 2017 kommer det finnas mozzarella, grillost och en mjuk kittost – de första ostarna från Vitaby kyrkby mejeri.

 

Holsteinkornas mjölk har en perfekt balans mellan protein och fett just för att tillverka ost. Korna får gå ute som de vill halva året. Störst av dem alla är Pippikossan, en imponerande dam på närmare tusen kilo, som egentligen har slutat mjölka. Men hon får vara med ändå. Pippikossan var dottern Mirandas egen ko, döpt efter de svartvita mönstren som påminde om Pippis häst. Så hon fick bli kvar, och gå omkring och vara ängarnas egen Grand Old Lady. Lite nytta gör hon dock, av någon anledning rymmer inga kvigor längre när den stolta Mamma Mu finns bredvid i hagen.

 

Mer information:  www.vitabykyrkbymejeri.se

Välkommen!

Var god välj område