Larsviken

Larsvikens vision är att ”Vi strävar efter att föra familjens stolta odlingstraditioner vidare, samtidigt som vi nyfiket blickar in i framtiden med målet att utveckla vårt företag för att möta konsumenternas efterfrågan av nya produkter.” Detta tillsammans med Larsvikens kärnvärden Kunskap – Ärlighet – Tradition utgör grunden för hur vi bedriver vår verksamhet.

 

Larsviken är ett litet lantbruk, med dagens mått mätt, som brukar cirka 70 hektar åkermark. Då jordarna runtomkring gården är sandiga lämpar de sig väl för odling av potatis, rotfrukter och grönsaker. På vår gård finns också ett gäng nötkreatur och under sommarmånaderna har vi även utegrisar. Vi på Larsviken tror nämligen på kretslopp! De rotfrukter och potatisar som sorteras bort på grund av skönhetsfel får nötkreaturen och utegrisarna njuta av. Även bortsorterade chips från gårdens Chipseri blir till foder åt djuren, rapsoljan som chipsen är friterade i gör köttet smakrikare och mörare.

 

En grundförutsättning för vårt företag är att allt vi odlar och producerar ska ske så naturligt och med minsta möjliga miljöpåverkan. Vi är väl medvetna om att jorden vi brukar är ett lån från våra barn, och vi måste vårda och förvalta det lånet på bästa sätt.

 

Potatis är vår passion!

 

Vi odlar en stor mängd olika sorters potatis och här provas ständigt nya och gamla sorter för att hitta de som passar bäst att odla på våra jordar. På Larsviken vårdar vi stolt en samling med omkring 550 olika sorters potatis, där nya spännande varianter samsas om platsen med riktigt gamla rariteter.
Om våren varit givande kan vi börja skörda de allra första och tidigaste färskpotatisarna i början av juni. Under sommaren fortsätter vi sedan skörda olika sorters sommarpotatis. Under hösten plockar vi upp de olika höstsorterna som vi sedan lagrar in och säljer av under resten av året, både i vår egen gårdsbutik men även till restauranger och andra butiker. Totalt har vi mellan 25-40 olika sorters potatis som efterträder/byter av varandra under året.

 

Larsviken certifierar både lantbruket och chipsproduktionen med kvalitetscertifieringen Svenskt Sigill. Utifrån de omfattande produktionskriterierna som säkrar hög livsmedelssäkerhet, god djuromsorg och ökad miljöhänsyn sker även kontroller av en oberoende tredje part. Målet för Svenskt Sigill är en etisk, ekologisk och ekonomisk hållbar produktion vilket även vi på Larsviken instämmer i. Hör av er till oss på Larsviken eller titta gärna in på Svenskt Sigills hemsida för mer information.

 

År 2012 slog vi upp portarna till vårt alldeles egna Chipseri här hemma på gården. Idag är vi det enda chipsföretaget i Sverige som stolt kan följa hela produktions-kedjan, från arbetet med sättning av potatis ute på åkern vidare till sortering, tvättning, fritering och till slut paketering av chipsen hemma på gården. Att vi har fullständig kontroll över hela kedjan och möjligheten att välja den råvara som är bäst för stunden är helt unikt i Sverige. Att vi dessutom klarar av att enbart använda kallpressad skånsk rapsolja innebär att vi säkrar positionen som marknadsledande när det gäller produktion av delikatesschips med garanterat ursprung.

 

I vårt Chipseri på gården förädlar vi alltså våra egenodlade potatisar och rotfrukter till välsmakande Larssons Chips. Vår önskan är att varje potatis och rotfrukts naturliga smak och unika karaktär tas till vara och att hantverket bakom odlingen och förädlingen ska kännas i varje chips krispighet och smak. Oljan som vi använder till friteringen är en skånskkallpressad rapsolja från Gunnarshögs Gård på Österlen, vilket ger en härligt nötig smak på chipsen. Vi låter tillverkningen av chipsen i grytan få ta lite längre tid, och därför behöver vi inte värma upp rapsoljan så högt som vid annan chipstillverkning.

 

Är du sugen på att köpa våra chips hittar du dem i delikatessbutiker och välsorterade dagligvarubutiker under varumärket Larssons Chips. Det går även utmärkt att beställa i vår nätbutik eller så är du varmt välkommen hem till Gårdsbutiken på Larsviken. Är du dessutom intresserad av att se hur tillverkningen av chipsen går till så arrangerar vi några gånger om året öppna visningar i Chipseriet.

 

Den lilla pojken på chipspåsens framsida är 6:e generationen lantbrukare på Larsviken, Ture Larsson fem år gammal år 1938. Historien kring bilden på Ture börjar då en fotograf kom körandes till byn Stubbarp i en fin bil. För att få Ture till att ställa upp på bild fick fotografen betala 25 öre som Ture mycket nöjd stoppade ner i fickan. Det är därför han håller handen hårt knuten i fickan i den väl slitna – och kanske inte helt fotogena – overallen. Detta fotografi har alltid varit speciellt för oss och vi är glada att det nu kan få pryda framsida på våra påsar med hantverksmässigt producerade chips.

 

Larssons chips – Delikatesschips från mylla till hylla!

 

Mer information: www.larsviken.se

Välkommen!

Var god välj område