Deep South Soda Company

DSSC är en dröm om att få skapa dryck. Hantverksmässigt gjord utan konstighet. På lokala råvaror från vår bakgård här i södra Skåne. Ett oskrivet blad av smaker, som jobbar med maten och förhöjer måltiden. Personerna bakom är Emma Andersson Sjöstrand, sommelier och Martin Sjöstrand, kock. Som till vardags driver Hörte Brygga, Köksbordet och Julie Vinbar.

 

Alkoholfri dryck på krogen har gått på bara några år från att vara i princip söt läskedryck för barn, till en längtan efter komplexa och intressanta drycker för vuxna smaklökar. Loggan är inspirerad av det legendariska bandet 13th Floor Elevators formspråk. Triangeln med det allseendeögat som historiskt har representerat ”fadern, sonen och den helige ande” står här för den heliga treenigheten ”tradition, innovation och hantverk”. Vår samtid behöver fler referenser till psykedelisk Rock för att inte helt spåra ur.

 

Varför

Dryck i alla former är viktigt för oss. Experimenterandet med alkoholfriapaketet på Köksbordet är embryot till längtan efter att få utrycka oss i större skala. Vårt jospaket och främst vår Barley Water är den gemensamma nämnaren som fått våra gäster att skriva långa mail och tackkort. Så populär att vi kände att vi måste göra något mer med det här. Sagt och gjort. Vi kontaktade vår kompis Bonny på Sövde Musteri och frågade om vi inte kunde få komma och provbrygga hos honom. Vårt 2 liters recept skalades upp och 13 Juni 2019 bryggdes våra första 400 liter, smaksatt med Rabarber. (Som då var i sitt finaste här i Skåne). Flaskorna såldes under sommaren på Hörte Brygga. Med lyckliga leenden och tumme upp som respons vågade vi satsa. Så den 28 sept 2019 var dagen då drömmen blev verklighet, andra skörden på rabarbern gav 2580 liter och fin etikett ritat av bildgeniet Hanna Albrektson.

 

Vision

Vår vision är att ta gamla beprövade metoder och förfina dem in i vårt samhälle. Barley Water dracks historiskt i alla samhällsklasser och lär ha varit nykteristen kung Gustaf VI Adolfs favoritdryck. Hjulet behöver inte uppfinnas igen. Därför brygger vi med kornet som bas och smaksätter det sedan med det som är i säsong vid bryggtillfället. Vårt mål var att hitta ett utryck med lätt syra, tydlig beska och strukturerat djup. Djupet står kornet för och genom att låta delar av skalen från citronerna hänga med, likt vindruvorna får skalmacerera vid vintillverkning, får vi en behaglig och integrerad beska och fin citronsyra.

 

Barley Water Rabarber

Deep South Soda Companys Barley Water innehåller mältat korn från Warnbrokvarn (eko), 4% skånsk rabarber (eko), 4% socker (eko) och 3,4% Siciliansk citron (eko).

 

Vatten och socker får dra med korn, delade citroner samt hackad rabarber i 24h på 1000 liter ståltank. Därefter lågpastöriseras och buteljeras drycken.

 

Historia

Kornvatten, eller mer korrekt korngrynsavkok, låter kanske inte så frestande. Men har i över 2700 år och på flera kontinenter varit mycket populär som en både svalkande och välgörande dryck.

 

Olika varianter av kornavkok har troligen druckits så länge man kokat korn, men det första receptet är återgivet i Illiaden. Där Nestors tjänarinna blandar kornmjöl, torrt rödvin och getost till en stärkande dryck eller soppa, som kallas kykeon. När Kirke senare förvandlade Odysseus män till svin med hjälp av kykeon. Hade hon lagt honung och örter till receptet, vilket trots det varnande exemplet skulle bli det vanligaste sättet att tillreda drycken. I det Hellenistiska Grekland gjordes den troligen på rostat kornmjöl, vatten, rödvin, honung och timjan eller mynta. Den rivna getosten hade man föga förvånande då strukit från receptet. Drycken var populär bland arbetarklassen, men var också starkt förknippad med de Elyseiska mysterierna, där ritualen kulminerade med att deltagarna bröt fastan med en variant av kykeon.

 

Den snarlika drycken ptisan gjordes istället på skalade korn, som kokades sönder till en gräddliknande soppa. Den kunde göras både av rostade och orostade korn. Drycken ansågs vara mycket närande och välgörande, och rekommenderades av berömda läkare som Dioscorides och Hippocrates. Kornavkok sötat med honung utgjorde ofta basen för de dieter Hippocrates rekommenderade, men var även vanlig mat för soldater och spädbarn. Även romarna uppskattade kornvatten. Cato rekommenderade det till spädbarn, och tillsammans med vin, honung och allehanda örter var det en populär dryck. Kornvatten med vin tycks dock ha försvunnit med romarriket, och när recept på kornvatten dyker upp under medeltiden är det oftare i medicinska skrifter än i kokböcker. Då silades korngrynen av och vätskan sötades och smaksattes med rosvatten, lakrits, anis, russin, fikon eller citron, ungefär som britternas Barley Water eller spanjorernas Agua de cebada görs ännu idag.

 

Sedan åtminstone Homeros tid har kornvatten ansetts vara en mycket välgörande och skonsam föda, som getts till barn, åldringar, sjuka och utmattade, och ett lika grundmurat rykte har det som svalkande dryck, såväl mot feber som heta dagar. Modern forskning har delvis bekräftat kornvattnets hälsofördelar, och konstaterat att det kan sänka kolesterolhalten, motverka åderförkalkning, minska risken för typ 2 diabetes och verka inflammationsdämpande, men man behöver ingen ursäkt för att dricka barleywater.

Välkommen!

Var god välj område